George Orwell
Can Yayınları
Distopik
352
George Orwell’in “1984” adlı eseri, 8 Haziran 1949 tarihinde yayımlanmıştır. Kuşkusuz 1984, Orwell’in en popüler eserleri arasında yerini almayı başarmıştır. Distopik kitaplar denildiğinde genellikle akla gelen kitaplar arasında ilk sıralarda olmasa ek olarak alegorik ve politik türler arasına da rahatlıkla girmiştir. Çoğumuzun konusuna aşina olduğunu ya da “Büyük Birader” tabiriyle biri bizi gözetliyor mantığına hakim olduğunu düşünüyorum. Tabi kitap üzerine söylenecek birçok şey var lakin ben de kitabın konusunu anlatacak olursam kabaca şu sözlerle anlatırım;
George Orwell, hükümetin insanları yönetirken ne derece ileri gidebileceğini anlattığı distopik bir dünya yaratmıştır. Yaratılan bu dünyada genel olarak mazinin gizli düşüncelerini ve kalıntılarını değiştiren ve yasaklayan bir yapı bulunmaktadır. Sadece yasaklamakla kalmayıp her şeyden önce teleekran ve mikrofonlarla da yönetenlerin, yönetilenleri izlediği bir sistem kurulmuştur. Gelgelelim sistemi kuran parti, üyelerinin sadakatini zorla almaktadır. Diğer bir deyişle düşüncelerin hepsinin tek olmasını istemektedir.
Hatta kendi istedikleri şeyi düşünenlerin suç işlediği ve buna da “Düşünce Suçu” dendiği gerçeğinden kaçamıyor insanlar. Tabi her suçun cezası olduğu gibi bu düşünce suçunu işleyenleri de cezalandırıyorlar. Doğrusunu söylemek gerekirse sistem o denli beyinleri sıfırlıyor ki okullarda eğitim alan çocuklar, anne ve babalarını bile düşünce polisine şikayet ediyor. Hatta düşünce polisi de bu düşünce suçunu işleyenleri yok ediyor. Çünkü Partinin istemediği gibi düşünmek yasaktır. Bütün eski dergiler, kitaplar partinin istediği gibi yeniden yazılıp eskileri yok ederek partinin düşüncelerini yaşatmak amaçlanıyor. İşte kitabımız da Winston Smith isminde bir parti üyesinin, en büyük suçu işlemesiyle başlıyor, anlayacağınız üzere işlediği suç, düşünce suçudur.
Kitap üzerine söyleyeceğim sayısız cümlem var fakat bir iki cümle ana fikrimi anlatacaktır. Baskıcı hükümetlerin ve diktatör yönetimlerin istediklerine göz yummaya başlayan medeniyetlerin giderek 1984 kitabının gerçeklerine sürüklendiğini kesindir. Tam bağımsızlık ve egemenlik sadece sınırlarımızda değil beyinlerimizde, düşüncelerimizde de olmalıdır.
Okyanusya’nın propaganda fabrikası Hakikat Bakanlığı’nda çalışan hem vasat zekalı, hem de küçük bir memur.
Hakikat Bakanlığı’nın Kurgu dairesinde çalışan güzel, isyankar, bir genç mekanik.
Londra’da, mazinin zevkli ve cazibeli kalıntılarıyla dolu bir eskici.
Manyetik gözleri ile reklam tahtasından bakan hükümdarı diğer bir deyişle Okyanusya’nın her şeyi göreni ve her şeye kadiri.
George Orwell, asıl adıyla Eric Arthur Blair, 25 Haziran 1903 tarihinde Britanya’nın Motihari, Hindistan’da doğmuş ve 21 Ocak 1950 tarihinde Londra, İngiltere’de vefat etmiş olan ünlü bir İngiliz yazardır. Orwell, 20. yüzyılın en etkili yazarlarından biri olarak kabul edilir.
1984 kitabı, Orwell’in yaratığı distopik bir dünyanın kapılarını açar bize. Hükümetin insanları yönetirken ne derece ileri gidebileceğini anlatıldığı bu kitap, Winston Smith isminde bir parti üyesinin en büyük suçu işlemesiyle başlar. Sisteme karşı gelen bu suç, düşünce suçudur.
Kitabın konusu ve içerisinde bulunan ögelerden dolayı 16 yaşından büyük herkesin rahatlıkla okuyabileceği bir kitaptır. Sistemi ve işleyişini anlayabilmek için lise zamanlarında okunması kesinlikle tavsiye edilir.
Kitabın farklı yayınevlerinden çıkan sayısız baskısı bulunmaktadır. Hatta bazı yayınevlerinde kısaltılmış baskısı veya çizgi roman hali gibi çeşitli halleri de bulunmaktadır. Can Yayınları’ndaki 1984 kitabı, 352 sayfadır.
Distopik türde olmasının yanı sıra politik ve alegorik tür arasında da kendisini göstermektedir.
Kitabın kahramanı Winston Smith’dir. Winston’ın düşünce suçu işlemesi ile olaylar başlar. Karakterimiz ilerleyen sayfalarda Julia, Mr.Charington baştan olmak üzere çeşitli karakterler tanışır. Büyük Birader ve diğer parti üyeleri de kitabın kahramanlarıdır.
veya.
Çünkü.
Çünkü.
Bundan Böyle
Nedeniyle
veya.
Bu Yüzden.
Çünkü.
veya.
Çünkü.
Çünkü.
Bundan Böyle
Nedeniyle
veya.
Bu Yüzden.
Çünkü.
veya.
Çünkü.
Çünkü.
Bundan Böyle
veya.
Çünkü.
Çünkü.
Bundan Böyle
Nedeniyle
veya.
Bu Yüzden.
Çünkü.
Nedeniyle
veya.
Bu Yüzden.
Çünkü.