Beyaz Geceler

Beyaz Geceler

Beyaz Geceler

Kitap Künyesi

Yazar

Dostoyevski

Yayınevi

Türkiye İş Bankası

Kültür Yayınları

Kitabın Türü

Roman

Sayfa Sayısı

202

Beyaz Geceler Kitap İncelemesi

Fyodor Mihayloviç Dostoyevski’nin Beyaz Geceler’i. Rus yazar Dostoyevski’nin 27 yaşında, yani 1848 yılında yazmış olduğu bir aşk hikayesi. Kimisine göre bir roman, kimisine göre bir öykü ama tartışılmaz bir gerçek var ki tamamen ustalık eseri. Dostoyevski’nin ilk eserlerinden biri olarak karşımıza gelen Beyaz Geceler, bir adamın dört günlük aşkı. Tabi bir adam deyip geçmemek lazım. Kitabın ilk bölümlerinde parantez içinde bir söz yazıyor.  Bir hayalperestin hatıralarından… diye.  Bir hayalperest, adını hiçbir zaman öğrenemeyeceğimiz, isimsiz bir hayalperest.

Ve kitap aynen şöyle başlıyor; Birinci Gece… Harika bir akşamdı; böyle bir akşam insana ancak gençken nasip olur sevgili okur. Gökyüzü öyle yıldızlı, öyle berraktı ki, onu gören kendine sormadan edemezdi: Nasıl oluyor da böyle bir göğün altında türlü türlü suratsız, kaprisli insan yaşayabiliyor? Bu da gençlere özgü bir sorudur sevgili okur, hem de daha ilk gençliğini yaşayanlara, ama Tanrı’dan dilerim bu soru gönlünüze sık sık doğar!.. Giriş cümlesinden de anlayacağınız üzere bu kitap sadece bir aşk hikayesini değil bir şehri, St. Petersburg’u da ele alıyor. Sekiz yıldır St. Petersburg’da yaşayan ve neredeyse tek bir tanıdığı bile olmayan karakterimiz, tanıdığa ihtiyacım mı var, kimseyi tanımasam bile bütün Petersburg’la arkadaştım der. İşte bu birinci gecede ismini öğrenemediğimiz kişinin, yıllardır çektiği yalnızlığı, şehirdeki yaşantısını ve ansızın karşısına çıkan aşkını okuruz.

 

Kitaba Dair

İkinci Gece… Birbirleriyle arkadaş olurlar ve Nastenka ona hikayesini anlatır. Hemen evlenmeyi reddediyor ve onları geçindirecek parası olmadığını iddia ediyor, ancak bir yıl sonra onun için geri döneceğine dair güvence veriyor. Burası tam bir Hotel California’nın Hikayesi gibi olmuş.

Birinci geceye ufak bir dönüş yapıp şu satırları size hatırlatmak isterim. Birbirimize aşık olmayacağız. Üçüncü Gece geldiğinde anlatıcımız, arkadaşlıklarının platonik kalacağına dair güvence vermesine rağmen, Nastenka’ya aşık olur. Tabi bu kadar uzun süreli yalnızlıktan sonra duygularını gizleyebilmesi de ayrı bir erdemli davranış diyebiliriz.

Dördüncü gece, kimisi için en aydınlığı kimisi için en karanlığı bu gecedir. Nastenka’ya duygularını itiraf eder ve mutlu bir şekilde yaşayacaklarına inanırız taa ki karşıdan Nastenka’nın aşığı gelene kadar.

Tek sabah. Artık sevme, sevilme umudu ile geçen geceler yok sadece bir sabah var. Nastenka’dan bir mektup alır ve mutsuzluğunu giderek arttırır. Hayatta, umutsuzluk ile mutsuzluk arasında çok ince bir çizgi vardır. Bu çizgiyi bu bölümde hayalperestin düşünceleriyle çok güzel fark edebiliriz.

Çizgi

Dostoyevski

Fyodor Mihayloviç Dostoyevski, 11 Kasım 1821 tarihinde Rus İmparatorluğu’nun Moskova kentinde doğmuş olan ünlü bir Rus yazar ve filozoftur. Dostoyevski, edebiyat dünyasının en büyük roman yazarlarından biri olarak kabul edilir.

Yazarın Diğer Kitapları

İlginizi Çekebilecek Bazı Kitaplar

Metehan Anaç

Founder of Lectopus

Akdeniz Üniversitesi Makine Mühendisliği’nden mezun oldu. Anaçlar Tarım şirketi olarak Antalya başta olmak üzere tüm Türkiye’de tarımın çeşitli alanlarında bulunmaktadır. Aynı zamanda “Lectopus: Kitap İnceleme Platformu” kurucusudur.

veya.

Çünkü.

Çünkü.

Bundan Böyle

Nedeniyle

veya.

Bu Yüzden.

Çünkü.

veya.

Çünkü.

Çünkü.

Bundan Böyle

Nedeniyle

veya.

Bu Yüzden.

Çünkü.

veya.

Çünkü.

Çünkü.

Bundan Böyle

veya.

Çünkü.

Çünkü.

Bundan Böyle

Nedeniyle

veya.

Bu Yüzden.

Çünkü.

Nedeniyle

veya.

Bu Yüzden.

Çünkü.