Gogol
Ren
Hikaye
143
Rus edebiyatının önemli yazarlarından biri olan Nikolay Vasilyeviç Gogol tarafından yazılmış üç farklı hikayenin birleştiği bir kitaptır. Kitap, yazarın en bilinen eserlerinden olan Bir Delinin Hatıra Defteri, Palto ve Burun isimli öykülerden oluşmaktadır. Akıcı ve mizahi bir anlatımla yazılan öykülerde betimlemelerin de oldukça detaylı olduğunu görmekteyiz.
Bir Delinin Hatıra Defteri
Axanti Ivanovitch isimli alt tabaka bir memurun kendi yazdığı günlük sayfalarından oluşan bir hikayedir. Ofiste çalışmakta olan karakter kalem tamir ettiğinden, belge ve raporlarla ilgilendiğinden bahsetmektedir. Ofisteki bireylerin Ivanoviç’in akıl sağlığının yerinde olmadığını düşünmesiyle öykü başlar fakat kendisi bunu inkar etmektedir. Aşık olmasıyla devam eden akışta durumun hızla kötüye gittiğini görmekteyiz. Karakterin kendi anlatımı ve atılan tarihlerle anlatımın desteklenmesiyle karşımıza muhteşem bir hikaye çıkıyor.
Palto
Kitabın en uzun hikayesidir. Akaki Akakiyeviç adlı karakterin paltoyla olan serüvenini anlatan bir hikaye karşımıza çıkmaktadır. Alt tabaka bir memur olan karakterimizin palto ihtiyacının doğmasıyla olaylar başlamaktadır. Durumu iyi olmadığı için para biriktirmek zorundadır ve oldukça çalışkan olan karakterimizin yaşadığı bu süreç bize oldukça net bir şekilde aktarılmıştır. Hikayenin devamında Rusya’daki statü farklılıklarını ve yüksek mertebedeki insanların tavırlarını görmekteyiz. Hikayenin sonlarına doğru ise olağanüstü imgelerle anlatım desteklenmiştir.
Burun
Üniversite yargıcı Kovaloff’un bir sabah uyandığında burnunun kaybolmasını anlatan hikayedir. Berber Ivan Jakovleviç’in 25 Mart sabahında yemek için kestiği ekmeğinde müşterilerinden biri olan karakterimizin burnunu bulmasıyla hikaye başlamaktadır. Karakterimiz Kovaloff aynaya baktığında burnunun yerinde dümdüz bir alan olduğunu görür ve burnunu aramaya başlar. Sürekli kontrol etmesine rağmen burnu yerinde değildir. Hikayenin devamında burnunu bulması ve tekrar yerine koyma çabası işlenmektedir. Mizahi dil ve yapılan betimlemelerle hikayenin anlatımı desteklenmiştir. Hikayenin sonlarında ise yazarın da hikaye hakkındaki görüşleri dile getirilmiştir.
Hikayelerin tamamında Rus toplumunun genel yapısı ve bürokrasisinin işleyişi yazarın eleştirel diliyle aktarılmaktadır.
Hikayelerin anlatımı boyunca karakterlerin düşünce yapısı da net bir biçimde bizlere sunulmuştur. Dostoyevski’nin söylediği “Hepimiz Gogol’un Palto’sundan çıktık!” sözüyle de yazarın ve hikayenin başarısını görmekteyiz. Birbirinden ilgi çekici üç hikayenin olduğu bu kitap bizleri kendi yaşantımızı ve toplumumuzu düşünmeye de sevk ediyor. İçimizden birileri olan bu üç farklı karakterde belki de kendimizden bir şeyler buluruz.
Nikolay Vasilyeviç Gogol 1 Nisan 1809 tarihinde dünyaya geldi. Ukraynalı yazar 43 yıllık yaşamında sayısız oyun ve kısa öykü yazdı.
veya.
Çünkü.
Çünkü.
Bundan Böyle
Nedeniyle
veya.
Bu Yüzden.
Çünkü.
veya.
Çünkü.
Çünkü.
Bundan Böyle
Nedeniyle
veya.
Bu Yüzden.
Çünkü.
veya.
Çünkü.
Çünkü.
Bundan Böyle
veya.
Çünkü.
Çünkü.
Bundan Böyle
Nedeniyle
veya.
Bu Yüzden.
Çünkü.
Nedeniyle
veya.
Bu Yüzden.
Çünkü.