Jack London
Türkiye İş Bankası
Kültür Yayınları
Hikaye
51
Jack London’ın Bir Kuzeyin Macerası orijinal adıyla “An Odyssey of the North” kitabı sürükleyici bir başlangıca sahip değildir. Jack London okuyanlarınız bilir, kış ve kar teması betimlemeleri ile bize bu mevsimin soğukluğunu hissettiren Jack London kitabın ilk 15 sayfasında bizleri olayı anlamaya zorluyor. 51 sayfalık bu kitabın kalan 36 sayfalık kısmı ise akıp gidiyor. Kitabı okumaya karar verirseniz kesinlikle bir şans tanıyın derim.
Gelelim kitabın konusuna. İlk 15 sayfada, altın madeni arayan Maden Mühendisi Malemute Kid ve Prince’ın sohbetlerine ortak oluyoruz. Karakterlerimiz, altın işlerini ve bulundukları ortamı konuşarak vakit geçiriyorlar. Bu sayfalardan sahnelerin ve karakterlerin hızlı değişmelerine şahitlik ediyoruz. Yine değişen bir sahnede Malemute Kid ve Prince gazeten buldukların satranç problemi ile uğraşırken birden bulundukları yere ansızın biri giriyor. Kalan sayfalarda ortama giren bu kişinin hayatını, yaşama şeklini doğumundan Malemute Kid ve Prince’ın önüne kadar nasıl geldiğini okuyacaksınız. Naass karakterinin neden buraya geldiğini çok akıcı bir dille öğreniyoruz. Jack London’ın kaleminden okumadan önce Naass hakkında bir iki cümle de ben yazayım. Atalarından gelen bir geleneği, kavgayı neden sürdürmeli diye düşünmesiyle nesillerdir süre gelen kavgayı durdurmayı hedeflemiştir. Ölmüşlerin kavgasını neden yeni doğacaklar sürdürsün ki?
Jack London yazdığı bu eserde intikamını almak için hayatını baştan sona değiştiren bir karakterin yıllar geçtikçe yaşadıklarını ve hayatta bakış açısındaki değişimi etkileyici bir dille anlatmış. Kitaptaki karakter gibi gerçek hayatta insanlar yıllar geçtikçe, yeni insanlar tanıdıkça, yeni yerler gördükçe değişim göstermektedir. Değişen bireyler olarak geçmişimize baktığımızda geçmişte olduğumuz kişiyi veya olduğumuz yeri genelde beğenmiyoruz. Tabi her değişim kesinlikle istenen bir olay değildir. Öyle insanlar karşımıza geliyor ki değişmekten korkuyor ve değişime direniyorlar. Belki değişimi kucaklasalar değiştikten sonra olacağı insanı daha çok sevecek. Değişime direndikleri için bunu hiçbir zaman öğrenemiyorlar. Sizce bir insanın kendini değiştirmesi bir yenilenme midir? Arkadaşlarımıza sen çok değiştin diyerek onların yeni hallerini kabul edemiyor muyuz veya bize bunu diyen insanlar bizim değişimimizi anlayamıyorlar mı? En önemlisi değişime direnmeli miyiz?
Jack London gerçek adıyla John Griffith London, 12 Ocak 1876 tarihinde San Francisco’da doğdu. Annesi Flora Wellman müzik öğretmeni, kesin olmamakla beraber babası olduğu düşünülen William Chaney ise astrologdur.
veya.
Çünkü.
Çünkü.
Bundan Böyle
Nedeniyle
veya.
Bu Yüzden.
Çünkü.
veya.
Çünkü.
Çünkü.
Bundan Böyle
Nedeniyle
veya.
Bu Yüzden.
Çünkü.
veya.
Çünkü.
Çünkü.
Bundan Böyle
veya.
Çünkü.
Çünkü.
Bundan Böyle
Nedeniyle
veya.
Bu Yüzden.
Çünkü.
Nedeniyle
veya.
Bu Yüzden.
Çünkü.