Aldous Huxley
İthaki
Distopik
266
Aldous Huxley’in kaleme aldığı Cesur Yeni Dünya romanı yazarın beşinci romanı olup, 26. Yüzyılda Londra’da geçen bir distopik eserdir. İşte ben de distopik eser serimizin son kitabıyla sizlerleyim. 𝐁𝐮𝐧𝐝𝐚𝐧 𝐬𝐨𝐧𝐫𝐚𝐤𝐢 𝐬𝐞𝐫𝐢𝐥𝐞𝐫𝐝𝐞 𝐡𝐚𝐧𝐠𝐢 𝐭𝐮𝐫𝐝𝐞 𝐤𝐢𝐭𝐚𝐩𝐥𝐚𝐫 𝐠𝐨𝐫𝐦𝐞𝐤 𝐢𝐬𝐭𝐞𝐫𝐬𝐞𝐧𝐢𝐳 𝐲𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐚𝐫𝐚 𝐲𝐚𝐳𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐫𝐬𝐢𝐧𝐢𝐳.
Cesur Yeni Dünya kitabı içerisinde yaratılan dünyada “Herkes herkes içindir” anlayışı hakimdir. Günümüz dünyasında görülen din, sanat, aile gibi kavramlar ortadan kaldırılmıştır. Tasarlanan sistemde, sistemin devamını sağlayacak bir takım sınıflar bulunmakta ve bu sınıflar en alt tabakada okuma yazma bile bilmeyen işçi sınıfıyla liderler arasında çeşitlenmektedir. Üreme, birliktelikle değil teknoloji ile sağlanmaktaydı. Bu yüzden yok olan aile kavramı ve kültürel farklılık engellenmişti. Çoğu distopik toplumda görülen düşünmek burada da yasaktı. Hatta insanlar yalnız kalınca düşünür mantığı ile hareket edilmiş ve bazı yasaklar getirilmişti.
Son distopik eser olduğu için genel bir yorumu yakında siteye ekleyeceğim zaten. Kısaca bir iki cümle de bu gönderinin altında bulunması için şu sözlerimle bu seriye veda edeyim. Yazılan distopyaların birbirlerinden etkilendiği aşikar. Zaten bizlerin fikir yapısını oluşturan hatta hayal kurmamızı geliştiren en büyük parametrelerden biri kitap okumaktır. İşte bizlerde bu ve daha farklı türlerden kitap okuyarak fikir yapımızı güçlendirmemiz gerekiyor. Çünkü fark ettiğiniz üzere kurulan distopik dünyalar düşünen insanlardan korkmaktadır.
Geçmişe bakarsak açıkça göreceğiz ki tek tip insan, tek tip zihin yapısı, yönetilebilir düşünce gibi kavramlar baskıcı rejimlerde zaten görülmüştü. Günümüz de ise toplumun yapısı zaten ortada. Teknolojinin gelişmesiyle üretimden ayrılıp giderek tüketim toplumu haline geliyoruz ama aslında biz tüketimimizi artırırken yönetenlerde bizi tüketmeye devam ediyor. İşte bu noktada bizlere düşen en büyük görevlerden biri distopik dünyanın en büyük suçlarından olan “Düşünce Suçu’nu” işleyebilir donanıma gelmektir.
Aldous Huxley (1894-1963), İngiliz yazar ve düşünürdür ve 20. yüzyılın en etkileyici edebiyat figürlerinden biridir. Huxley’in eserleri, distopyaları, bilim kurguyu, felsefi denemeleri ve romanları içerir ve insanın doğasını, toplumu ve teknolojiyi ele alır.
veya.
Çünkü.
Çünkü.
Bundan Böyle
Nedeniyle
veya.
Bu Yüzden.
Çünkü.
veya.
Çünkü.
Çünkü.
Bundan Böyle
Nedeniyle
veya.
Bu Yüzden.
Çünkü.
veya.
Çünkü.
Çünkü.
Bundan Böyle
veya.
Çünkü.
Çünkü.
Bundan Böyle
Nedeniyle
veya.
Bu Yüzden.
Çünkü.
Nedeniyle
veya.
Bu Yüzden.
Çünkü.