H.G. Wells
Türkiye İş Bankası
Kültür Bankası
Hikaye
166
Yine upuzun bir aradan sonra, aylar öncesinde okuyup incelemesinin bir kısmını yazdığım fakat düzenlemesini anca bugün yapabildiğim Doktor Moreau’nun Adası adlı kitap ile karşınızdayım. Bir sürü plan program yapmama rağmen ufak tefek aksaklıklardan dolayı uzun süre ara vermek zorunda kalıyorum. Umarım bundan sonra yine düzenli bir şekilde devam ederim. Fazla lafı da uzatman hemen kitabın incelemesine geçeyim.
Bilgi kurgu severlerinin mutlaka bildiği H.G. Wells’in, 1896 yılında kaleme aldığı Doktor Moreau’nun Adası (The Island of Doctor Moreau), yayımlandığı dönemde büyük yankı uyandırmıştır. Konusu bakımından birçok tartışmaya konu olan bu eser aynı zamanda sayısız filme, kitaba ve diziye de ilham olmuştur. Hatta uyarlama filmlerden 1996 yılında çıkan “Dr. Moreau’nun Adası” filminde başrolleri Marlon Brando ve Val Kilmer, yönetmenliği ise John Frankenheimer üstlenmiştir.
Anlatıcımız Edward Prendick, yaşadığı talihsiz kaza sonrasında bir şekilde kendisini Pasifik Okyanusu’ndaki bir adada bulur. Adaya ayak bastığı ilk andan itibaren farklı sezgisel düşüncelere kapılır ve olaylara şüphe ile yaklaşır. Adada çeşitli çalışmalar yapan Dr. Moreau ve ona çalışmalarında yardımcı olan Montgomery ile tanışan Prendick, bu çalışmalardan bazılarını da işitir. Çalışmalarına bu adada devam eden Dr. Moreau, çok enteresan bir çalışma sürdürmektedir. 10 yıldan fazla sürede aynı çalışma üzerinde çalışan Moreau, giderek sonuca yaklaşmaktadır. Dr. Moreau’nun adasında, nefes kesici maceralar yaşanacağının sinyalleri daha ilk bölümlerden itibaren verilmektedir. Hal böyle olunca bize de bu eseri bir solukta okumak düşer.
H.G. Wells’in bu eserini okuyan ve bu tarz kitaplara ilgi duyan okuyucular için Mihail Bulgakov’un Köpek Kalbi eserini tavsiye edebilirim.
H.G. Wells, asıl adıyla Herbert George Wells, 21 Eylül 1866 tarihinde İngiltere’nin Kent şehrinde doğmuş olan ünlü bir İngiliz yazardır. Dünya edebiyatının önde gelen bilim kurgu yazarlarından biri olarak kabul edilir. Eserlerinde bilimsel keşifler, gelecek tahminleri ve toplumsal eleştirileri ustalıkla işlerken, modern bilim kurgu türünün temellerini atmıştır.
veya.
Çünkü.
Çünkü.
Bundan Böyle
Nedeniyle
veya.
Bu Yüzden.
Çünkü.
veya.
Çünkü.
Çünkü.
Bundan Böyle
Nedeniyle
veya.
Bu Yüzden.
Çünkü.
veya.
Çünkü.
Çünkü.
Bundan Böyle
veya.
Çünkü.
Çünkü.
Bundan Böyle
Nedeniyle
veya.
Bu Yüzden.
Çünkü.
Nedeniyle
veya.
Bu Yüzden.
Çünkü.