Stefan Zweig
Türkiye İş Bankası
Kültür Yayınları
Hikaye
52
Yine bir Stefan Zweig kitabı ile karşınızdayım. Geçmişe Yolculuk kitabında, Satranç ve Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu kitaplarında olduğu gibi derin betimlemelerle karşılaşıyoruz. Geçmişe Yolculuk kitabının konusu bir kadın ve adamın birbirlerine olan aşkını, bu aşklarının arasına giren yılların, mesafenin onları nasıl etkilediğini konu alır. Değişen bu koşullar sonrasında geçen zaman onları ne kadar değiştirecek? Birbirleri ile buluşabilecekler mi veya buluşmak onlara iyi gelecek mi? Önlerindeki gelecek, kendi geçmişleri tarafından nasıl etkilenecek? Bu ve daha fazlasının cevabını “Stefan Zweig Betimlemeleri” ile bir solukta okuyacaksınız.
Son olarak şu bilgileri vermek isterim. Stefan Zweig bu eseri hiçbir zaman yayınlamadı. 1920’li yıllarda yazdığı düşünülen bu el yazması 1970’li yıllarda çıkarıldı. Bazı okurlar kitabın sonunun tatmin edici bitmediğini bazıları da bizim hayal gücümüze bağlı bittiğini düşünür.
Belki de bu eser Stefan Zweig’in ölümünden sonra ortaya çıktığı için gerçekten bitirilmemiş olabilir veya Zweig için uygun son aklına yatmamış olabilir. Bu ve bunun gibi durumlarda olay tamamen bizim hayal gücümüze kalıyor.
Geçmişe Yolculuk kitabının konusunda geçen durum, günlük hayatta herkesin karşısına gelmektedir. Bir şekilde iş, eğitim, sağlık veya bunlara benzer herhangi bir durum nedeniyle bazı insanlarla aramıza mesafeler girmektedir. Günümüz teknolojisine rağmen aramıza mesafe giren insanlarla bir şekilde ilişkimiz değişiyor. Bu gibi durumlarda genellikle sevmediğiniz ama burnunuzun dibinde biten insanların gitmesini uzakta olup keşke yanımda olsaydı dediğiniz insanların yanınıza gelmesini istersiniz. Yıllar geçtikçe, mesafeler ve sorumluluklar arttıkça birbirlerini geçmişte tanımış insanlar giderek yabancılaşır.
Kitapta buna benzer bir durumla karşılaşıyoruz. Birbirlerine tutkuyla bağlı iki insanın farklı kıtalarda olmaları ve I.Dünya Savaşı nedeniyle dokuz yıl birbirlerini görememeleri ilişkilerini etkiliyor. İletişimlerini mektuplarla sağlayarak ilişkilerini güçlü tutmaya çalışıyorlar. Günümüzde ise insanlar en basitinden mesaj, e-mail, telefonla konuşma, görüntülü konuşma, uçakla seyahat gibi imkanları değerlendirmeyerek iletişimi giderek zayıflatıyorlar.
Bu durumlarda en önemlisi iletişim araçlarından birini kullanmasanız bile eski dostlarınızla bir araya geldiğinizde aynı sevgiyi besleyebilmenizdir. Sizsiz geçen yıllarda ne yaşadıklarını bilmeseniz bile sevgilerinin bitmeyeceğinden emin olmalısınız. İşte o zaman insanlar arasına hiçbir şekilde mesafe girmeyecektir. Ne aynı apartmanda oturun ne de farklı kıtalarda…
28 Kasım 1881 tarihinde Viyana’da dünyaya gelen Avusturyalı yazar, küçük yaşlarından beri edebiyat alanında eğitim gördü.
22 Şubat 1942’de Rio de Janeiro’da bulunan evinde, karısı ile intihar eden Zweig için Brazilya Devleti resmi cenaze töreni düzenledi.
veya.
Çünkü.
Çünkü.
Bundan Böyle
Nedeniyle
veya.
Bu Yüzden.
Çünkü.
veya.
Çünkü.
Çünkü.
Bundan Böyle
Nedeniyle
veya.
Bu Yüzden.
Çünkü.
veya.
Çünkü.
Çünkü.
Bundan Böyle
veya.
Çünkü.
Çünkü.
Bundan Böyle
Nedeniyle
veya.
Bu Yüzden.
Çünkü.
Nedeniyle
veya.
Bu Yüzden.
Çünkü.