Sahte Sırdaşlar

Sahte Sırdaşlar

Sahte Sırdaşlar

Kitap Künyesi

Yazar

Pierre de Marivaux

Yayınevi

Milli Eğitim Basımevi

Kitabın Türü

Tiyatro

Sayfa Sayısı

109

Sahte Sırdaşlar Kitap İncelemesi

Marivaux’nın, üç perdeden oluşan bu oyunu ilk olarak 16 Mart 1737 tarihinde İtalyan oyuncular tarafından sahnelenmiştir. Araminte’nin bir arsa sorunu sebebiyle kendisine yeni bir vekilharç tutmasıyla oyunumuz başlar. Vekilharç yani Dorante, kendisinden emin ve dürüstlüğü ile tanınan biri olduğu için evdeki diğer kişilerin yaptığı teklifleri dikkate almaz. Sadece ve sadece hizmetindeki Araminte’nin emirlerine uyacağını söyler. Entrikalarla dolu, herkesin birbirine güven duyduğu fakat kimsenin sır saklamadığı bu evde daha birçok sır ortaya çıkacaktır.

Eserin güncel baskısını internette araştırdım fakat göremedim. Eserin son baskısı, 1944 yılında Milli Eğitim Basımevi tarafından yapılmıştır. Eseri sahaflardan veya internet üzerinden temin edebilirsiniz. Eseri temin edemeyenler ve eserle ilgilenenler için oyunun kabaca özetini çıkardım. Umarım ilginizi çeker.

Kitabın Özeti

İyi bir aileden gelen Dorante, amcası Mösyö Remy’nin referans olmasıyla Araminte’nin yeni vekilharcı olur. Dul bir kadın olan Araminte, bir arsa yüzünden Kont ile sorun yaşar. Araminte’nin annesi ve çevresindekileri, arsa sorununun çözümü için Kont ile evlenmesi yönünde ısrar eder. Eve gelen yeni vekilharç ile bu arsa işinin detaylarını araştırtan Araminte, Dubois adlı hizmetlisinden enteresan bir sır öğrenir. Evdeki herkesin bir sırrı olduğu için farklı entrikalarla iş iyice kontrolden çıkar. Yaşanan olaylardan birini Mösyö Rémy’nin yanlış anlaması sonunda, Dorante’nin Marton’a aşık olduğu düşünülür fakat aslında içten içe gizli bir sevdaya tutulan Dorante, Araminte’ye aşıktır. Kendisi aşkını itiraf edemeyecek kadar çekingen ve korkaktır. Kendinden üstün gördüğü Araminte’nin hiçbir zaman kendisine bakmayacağını düşünür. Araminte’nin annesi arsa sorunun bahane ederek kızının Kont ile evlenmesini ister. Aslında gözü, kızının kont ile evlenmesi sonucunda alacağı soyluluk unvanındadır. Bundan dolayı yeni gelen vekilharcı kendi tarafına çekmek ister. Fakat Dorante çok sağlam bir karaktere sahiptir. Bu yüzden kesinlikle Araminte’ye ihanet etmeyeceğini ve yalan söylemeyeceğini belirtir. Yaşanan olayları tüm gerçekleriyle Araminte’ye anlatan Dorante, kızın gözünde dürüstlüğü ile ön plana çıkar. Araminte, Kont ile evlenmek istemediğini Dorante’ye söyler. Bu yüzden kazanma şansının olup olmadığını öğrenmek için evraklarını incelemesini ister.

Bu konuşma sırasında odaya gelen Dubois, Dorante’yi görünce şaşırır fakat belli etmemeye çalışır. Konuşma sonrasında Dubois ile yalnız kalan Araminte, ondan az önce yaşanan olayı açıklamasını ister. Dubois aslında Dorante’nin eski çalışanı olduğunu söyler. Adam hakkında ise dünyanın en cesur ve en dürüst adamı olduğunu ama aşık olduğu için aklını kaybettiğini söyler. Çılgın aşkı yüzünden reddettiği çok avantajlı birkaç evlilik teklif olduğunu dile getirir. Araminte, Dubois’e bu aşkın kime olduğunu sorduğunda, Dubois şaşırtıcı bir cevap verir. Aşık olduğu kişinin Araminte olduğunu, kendisini  daha önce gördüğünü söyler. Araminte ise onu hemen kovmaya cesaret edemez ve Dorante’ye merhamet etmek adına biraz zaman geçmesini ister.

Mösyö Rémy, yeğenine yeni bir zengin evlilik teklifini iletmek için eve gelir ama Dorante gönlünde biri olduğu için teklifi reddeder. Mösyö ise yeğeninin gönlündeki kişinin Marton olduğunu düşünür. Dorante ise evde daha çok kalabileceğini inandığı için bu durumun doğrusunu dillendirmez.

Bir süre sonra Araminte’nin evine gizemli bir portre gelir. Marton portrenin, kendi portresi onun olduğuna inanır ve ev halkının huzurunda kutuyu açıldığında portrenin Araminte’nin olduğu ortaya çıkar. Araminte, Dubois’den Dorante ve Marton’la evlenme projesinin Mösyö Rémy’nin bir icadı olduğunu ve portrenin aslında başlangıçta düşündüğü gibi Kont tarafından değil, Dorante tarafından yapıldığını öğrenir. Daha sonra onun için bir tuzak kurmaya karar verir.  Araminte, Dorante’yi yanına çağırtır ve Kont’a evlenmeyi kabul ettiğini bildiren bir mektup yazmasını ister.  Dorante’nin onunla hiçbir şekilde ilgilenmediğini anlayan Marton, Dubois’in tavsiyesi üzerine bir mektup çalar. Mektupta, Dorante’nin Araminte’ye olan tutkusunu ve ondan çekindiği için yurt dışına kaçma isteği yazılıdır.

Madam Argante kızını Dorante’yi kovması için yine ikna etmeye çalışır. Araminte, Dubois’i eski efendisine ihanet ettiği için suçlar.  Dorante, Araminte’nin yanına gelir ve ona veda etmek ister. Sonunda onu sevdiğini itiraf eder ve daha sonra kendisine yapılan raporların çoğunun sahte sırlar olduğunu ve her şeyi yönetenin Dubois olduğunu itiraf eder. Tek gerçeğin ona duyduğu derin aşk ve yaptığı portre olduğunu dürüstlükle söyler. Araminte, aşkı ve dürüstlüğü adına yaşanan her şeyi affeder. Dorante’nin kendisini memnun ettiğini anlayan Kont, karara saygı duyar ve buradan ayrılır. Madam Argante, Dorante’yi asla damat olarak kabul etmeyeceğini söyler.

Çizgi

Pierre de Marivaux, aslen Pierre Carlet de Chamblain de Marivaux (1688-1763), Fransız yazar ve oyun yazarıdır. 4 Şubat 1688 tarihinde Paris, Fransa’da doğdu ve 12 Şubat 1763 tarihinde de aynı yerde vefat etti.

Yazarın Diğer Kitapları

İlginizi Çekebilecek Bazı Kitaplar

Metehan Anaç

Founder of Lectopus

Akdeniz Üniversitesi Makine Mühendisliği’nden mezun oldu. Anaçlar Tarım şirketi olarak Antalya başta olmak üzere tüm Türkiye’de tarımın çeşitli alanlarında bulunmaktadır. Aynı zamanda “Lectopus: Kitap İnceleme Platformu” kurucusudur.

veya.

Çünkü.

Çünkü.

Bundan Böyle

Nedeniyle

veya.

Bu Yüzden.

Çünkü.

veya.

Çünkü.

Çünkü.

Bundan Böyle

Nedeniyle

veya.

Bu Yüzden.

Çünkü.

veya.

Çünkü.

Çünkü.

Bundan Böyle

veya.

Çünkü.

Çünkü.

Bundan Böyle

Nedeniyle

veya.

Bu Yüzden.

Çünkü.

Nedeniyle

veya.

Bu Yüzden.

Çünkü.