İlber Ortaylı
Kronik
Tarih
223
Bir proje çalışması olarak oluşturulmuş iki kitabı kapsayan mini bir serininin ikinci kitabı. İlk kitap olan Türkiye Tarihi kitabında; Orta Asya’nın Bozkırlarından Avrupa’nın Kapılarına alt başlığını teması olarak seçerken, ikinci kitap olan incelediğimiz bu eserde; Anadolu’nun Bozkırlarından Avrupa’nın İçlerine temasını seçmiş. Kitap, ilk kitabın bittiği yerden, Osmanlı Beyliği’nin kuruluşundan başlayıp II. Mehmed yani Fatih Sultan Mehmed’in vefatına kadar olan kısımdan bahsediyor. İlk kitap gibi soru-cevap şeklinde düzenlenmiş bir tarih kitabı.
Hocanın röportajları derlenerek yapılmış. Akademik bir tarih kitabı değil, daha çok halkın her kesiminden, bir doktorun, bir mühendisin, bir avukatın yani tarihçiler ve tarih öğrencileri dışında herkesin rahatlıkla sıkılmadan okuyabileceği, tarihe dair bir şeyler öğrenebilecekleri bir serinin devam kitabıdır.
Tarih öğrenmek için kesinlikle bir başvuru kitabı değil, bir başucu kitabı ve soru-cevap şeklinde gayet akıcı olarak ilerleyen İlber Hoca’nın birikiminden istifade edebileceğimiz bir eser. Hocanın sorularda bir konudan başka bir konuya geçtiğinin aslında bilgi birikiminden, insanlarla daha fazla şeyi paylaşmak istediğinden kaynaklandığını savunabiliriz.
Gençliğe, Türk vatandaşlarına öğütlerini ve tavsiyelerini vermeyi de ihmal etmemiştir. Aslında bu tarz okuyucuyu sıkmayan, yoğun tarihe boğmayan kitaplar temel seviye bilgisi olmayan okuyucular için iyi bir başlangıç kitabı olabilir.
2.kitap bir öncekine göre daha düzenli bir konu bütünlüğünde ilerlemiş. Osmanlı’nın Kuruluş Dönemi hakkında verilen çarpıcı bilgiler çok hoşuma gitti. Seri ilk kitapta bitirdiğimiz yerden genel bir Türk Tarihi tahlili ile başlayıp devletin imparatorluk sürecine geçişi çok güzel bir üslup ile anlatmış. Osmanlı’nın fetih politikası, aldığı topraklardaki faaliyetleri, o coğrafyadaki Türkleştirme ve Müslümanlaştırma politikaları gayet anlaşılır ve mantığa uygun şekilde anlatılmış. Anadolu’dan Avrupa’nın içlerine ilerleyişinin ele alındığı kitap, dönemin önemli askeri ve siyasi olaylarından bahsetmiş.
Koca bir kavmin binlerce kilometreyi üç asır içinde geçtiğini düşünün… Bu, dünyayı değiştirmez de ne yapar? İşte Türkler dünyayı böyle değiştirdi. Bu sebeple, bizim hayalî bir tarih ve kahramanlar üretmeye değil, yalnızca doğruyu öğrenmeye ihtiyacımız var…
Türklerin Tarihi’nin Orta Asya’nın Bozkırlarından Avrupa’nın Kapılarına¹ adlı ilk cildine, göçebe bir kavimken Ortadoğu’nun güçlü uygarlıklarından birini tesis eden Türklerin günümüzde de çok konuşulan köken tartışmalarıyla başlıyor. Ve izlerini Orta Asya’dan Anadolu’ya göç edip bölgeyi Türkleştirmeleri ve orada inşa ettikleri kültürün esaslarıyla sürüyor.
İlber Ortaylı, Türklerin Tarihi adlı incelemesinin ikinci cildi Anadolu’nun Bozkırlarından Avrupa’nın İçlerine’de² ise Marmara’da küçük bir beylik olarak doğan, gelişen ve kuruluşunun üzerinden 150 yıl geçmeden Balkanlar’da ve Ege’de hâkimiyet kuran, Akdeniz dünyasının son muhteşem imparatorluğu olan Türk İmparatorluğu’nun üç kıtaya yayılmasını irdeliyor.
İlber Ortaylı, 21 Mayıs 1947 tarihinde Avusturya’nın Bregenz şehrinde doğdu. Kırım Tatarı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Ortaylı, Türkçe, Almanca ve Rusça’nın konuşulduğu bir ev ortamında büyümüştür.
veya.
Çünkü.
Çünkü.
Bundan Böyle
Nedeniyle
veya.
Bu Yüzden.
Çünkü.
veya.
Çünkü.
Çünkü.
Bundan Böyle
Nedeniyle
veya.
Bu Yüzden.
Çünkü.
veya.
Çünkü.
Çünkü.
Bundan Böyle
veya.
Çünkü.
Çünkü.
Bundan Böyle
Nedeniyle
veya.
Bu Yüzden.
Çünkü.
Nedeniyle
veya.
Bu Yüzden.
Çünkü.