Fyodor Dostoyevski
Can
Hikaye
77
Fyodor Dostoyevski’nin kısa öykülerinden biri olan Uysal Kız 1876’da yayımlanmıştır. Dostoyevski bu eseri bir gazete haberinden, gerçek bir olaydan etkilenerek yazmıştır. Eserde, eşi bir süre önce intihar etmiş bir adamın hikayesi anlatılır. Uysal Kız’da mutsuz bir evlilikten, birbirini anlamayan karı koca ilişkisinden psikolojik tahlillerden yararlanılarak bahsedilir. Realizmin öncülerinden olan Dostoyevski eserini her ne kadar gerçekçi bulsa da Uysal Kız’ı bir fantastik öykü olarak adlandırır.
Yazar için bu eserin fantastik yanı hikayenin bir stenograf tarafından yazıya dökülmüş olmasıdır. Dostoyevski’ye göre eğer bir stenograf onun söylediklerini yazarsa hikaye Dostoyevski’nin sunduğundan daha az karmaşık olup psikolojik yapısı da aynı kalabilirmiş. Dostoyevski, sanatta bunun gibi yöntemlerin daha önce de kullanıldığına dikkat çekmiştir. Victor Hugo, Bir İdam Mahkumunun Son Günü adlı eserinde stenograf kullanmasa bile bu yönteme benzer bir yöntem kullanmış ve bu fantastik varsayımı hayata geçirmiştir.
Dostoyevski günlük yerine uzun bir öykü kaleme aldığı için okurlarından özür diler. Bu eserle çok uğraştığını söyler ve okuyanlardan hoşgörü rica eder. Uysal Kız’ı ne bir hikaye ne de bir anı olarak görür. Dostoyevski eserde, insanın hislerine ve zihnindeki her noktaya dokunur, karakterlerin düşünceleri ve ruhsal derinliği arasında sizleri bir yolculuğa çıkarır. Bir felaketle karşı karşıya gelen ana karakterin psikolojik çıkmazları ve çaresizliği bu eşsiz eserde gözler önüne serilir. Bu eşsiz öykü tek oturuşta bitirebilecek kadar sürükleyici, sizleri derinden etkileyecek kadar da gerçekçidir. Bu kitap ilk defa Dostoyevski okumaya başlayacaklar için çok iyi bir tercih olacaktır.
Fyodor Mihayloviç Dostoyevski, 11 Kasım 1821 tarihinde Rus İmparatorluğu’nun Moskova kentinde doğmuş olan ünlü bir Rus yazar ve filozoftur. Dostoyevski, edebiyat dünyasının en büyük roman yazarlarından biri olarak kabul edilir ve psikolojik derinlik, ahlaki çatışmalar ve toplumsal eleştiriyle dolu eserleriyle öne çıkar.
veya.
Çünkü.
Çünkü.
Bundan Böyle
Nedeniyle
veya.
Bu Yüzden.
Çünkü.
veya.
Çünkü.
Çünkü.
Bundan Böyle
Nedeniyle
veya.
Bu Yüzden.
Çünkü.
veya.
Çünkü.
Çünkü.
Bundan Böyle
veya.
Çünkü.
Çünkü.
Bundan Böyle
Nedeniyle
veya.
Bu Yüzden.
Çünkü.
Nedeniyle
veya.
Bu Yüzden.
Çünkü.