Jose Mauro De Vasconcelos
Can
Hikaye
183
Jose Mauro de Vasconcelos’un başyapıtı olarak kabul edilen ve birçoğumuzun bildiği Şeker Portakalı, Brezilya edebiyatının klasiklerindendir. Her yaştan insanın zevkle okuyabileceği bu kitabın konusu şu şekildedir;
Kitapta, yaşına göre oldukça olgun, hayal gücünün sınırları olmayan, küçücük yaşında bile zorluklara katlanmak zorunda kalan bir çocuğun hikayesi anlatılmaktadır. Zeze yaşadığı iyi, kötü bütün anıları en yakın arkadaşı Minguinho adını verdiği şeker portakalıyla paylaşır. Zeze, şeker portakalı fidanının yanında günü kötü geçse bile hep neşe bulur.
Zeze, iş bulmakta zorlanan babası, sürekli çalışan annesi ve beş kardeşiyle birlikte yaşamaktadır. Çevresindekilerden dolayı kendini çok kötü, işe yaramaz ve değersiz gören Zeze, yaramazlıklarından ötürü de sürekli şiddet görmektedir. Artık bunu normal zannetmeye başlar ve dayak yese de pek umurunda olmaz.
Kitap içerisinde Zeze’nin yaşadığı olaylara tanık oluyoruz. Babasının keyfini yerine getirmek için gün boyu ayakkabı boyayarak sigara almaya çalışmasına, ablasına şarkı sözleri almak için yine mükemmel bir çabayla bir bestecinin yanında şarkı söylemesine… Bunun gibi daha birçok içinizi ısıtacak olaylara karşımıza gelen Zeze bazen de güçlüklerle yüzleşmek durumunda kalıyor fakat Zeze’nin bu güçlüklerle başa çıkışı her okuyucuyu derinden etkileyeceğine eminim.
Seri üç kitaptan oluşmaktadır. Şeker Portakalı bu üçlemenin ilk kitabıdır. Diğer kitaplar sırasıyla “Güneşi Uyandıralım” ve “Delifişek” kitaplarıdır.
Çocuklar büyürken gördükleri, tanık oldukları her şeyden etkilenirler. Geçmişimiz, özellikle çocukluk anılarımız, hayatımıza derin etkide bulunabilir. Özellikle şiddet hafızada uzun yıllar kalabilecek bir travmadır. Çocuklar bunu normal bir şeymiş gibi algılar, büyüdükçe bu şiddeti nesilden nesle aktarırlar.
Herkes kendi çocuğunun psikolojisinden, hayatından sorumludur. Her insanın psikolojisi büyüdükçe gelişir, değişir fakat bu gelişimi ve değişimi yaşarken psikolojimizin etkileneceği şeyleri biz seçemeyiz.
Depresyonun ve stresin belli bir tedavisi olmaması gibi… Mesela depresyonda olan bir insana “Bunu mu takıyorsun kafaya ya da derde bak, boşver gitsin” gibi cümlelerde kurmamalıyız. Bu tarz cümleler onları anlamaya çalışmak değil başımızdan savmaktır. Daha çok empati ve sevgi dolu yaklaşmalıyız. Depresyondaki insanlar da böylece kendini bir çıkmazda gibi değil de her zaman iyileşmenin bir yolu olduğunu hissetmelidir.
Hikayenin başkarakteri olan Zezé, kitabın anlatıcısıdır.
Kitabın sembolik bir unsuru olan portakal ağacı, Zezé’nin hayal dünyasının merkezinde yer alır.
Zezé’nin babası Manuel, ailenin geçimini sağlamak için zorlu çalışma koşullarına dayanmak zorunda kalan biridir.
Gloria, ailesine destek olmaya çalışırken aynı zamanda çocuklarını sevgiyle büyütmeye çalışan bir karakterdir.
Jose Mauro de Vasconcelos 26 Şubat 1920 tarihinde Rio de Janeiro yakınlarındaki Bangu kasabasında dünyaya geldi. 24 Temmuz 1984’te ölmüştür.
ve veya çünkü neden çünkü ve ya ve lakin böylece bundan dol çünkü neden çünkü ve ya ve lakin böylece bundan dolayı
çünkü neden çünkü ve ya ve lakin böylece bundan dolayı
neden çünkü ve ya ve lakin böylece bundan dolayı
çünkü ve ya ve lakin böylece bundan dolayı
çünkü
veçünkü
çünkü çün çünkü kü
Bu nedenle Başka bir deyişle Ancak Mesela Ek olarak
Başka bir deyişle Ancak Mesela Ek olarak
Ancak Mesela Ek olar
Bu nedenle
ve veya çünkü neden çünkü ve ya ve lakin böylece bundan dol çünkü neden çünkü ve ya ve lakin böylece bundan dolayı
çünkü neden çünkü ve ya ve lakin böylece bundan dolayı
Başka bir deyişle Ancak Mesela Ek olarak
neden çünkü ve ya ve lakin böylece bundan dolayı
çünkü ve ya ve lakin böylece bundan dolayı
çünkü
veçünkü
çünkü çün çünkü kü
Başka bir deyişle Ancak Mesela Ek olarak
Ancak Mesela Ek ola
ak