Anton Çehov
Türkiye İş Bankası
Kültür Yayınları
Tiyatro
93
Edebiyatta önemli bir yeri olan, durum hikayesinin kurucusu Anton Çehov’un yazdığı bir tiyatro oyunudur. Vişne Bahçesi oyunu 1904’ten bu yana, birçok ülkede defalarca sergilenmiştir. Aynı zamanda Çehov’un son oyunudur. Vişne Bahçesi oyunu, Anton Çehov’un Rusya’nın yaşadığı zorlukları basit bir şekilde, sıradan bir aileye yansıtmasıyla ortaya çıkan bir eserdir.
Çehov bu zorlukları trajedi veya dram olarak değil de komedi olarak yansıtmayı tercih etmiş. Çehov Rusya’nın tarihini yansıttığı bu kitapta oldukça sıradan bir konuyla ilerlemiş. Kızları, uşakları ile birlikte yaşayan çiftlik sahibesi; parasını savuran, kızlarına ve çiftliğine değer veren bir kadın. Oğlu boğularak ölmüş ve hemen hemen her sahnede bunun acısını yaşıyor ve yaşatıyor. Eskiden köle olan ve zorluklar çekmiş açgözlü bir tüccar tarafından Vişne Bahçelerinin satılacağını öğreniyorlar. Yıkılan bu aile hem geçmişlerini hem de geleceklerini kaybetme korkusuyla baş başa kalıyorlar.
Derin ve o dönemde yaşanan zorlukları seyir aşamasında olan Çehov eserine, komedi adı altında, bu temayı işliyor. Reformun etkisini Çehov kitlesel kurtuluştan kırk yıl sonra yazarken bile hala hissediliyor.
Köleler, zenginler, sınıf ayrımı geçmişte olmuş ve günümüzde de devam eden bir durum maalesef. Bu durum geçmişteki gibi katı olmasa da sınıf ayrımı hala son bulmuyor. İnsanlarda hırs, güç isteği ve para arzusu bulundukça da ne yazık ki sona ermeyecek. Fakat bunun bilincinde yaşamalı ve sahip olduklarımızın değerini cüzdanımızdakilere göre ölçmemeliyiz.
29 Ocak 1860 tarihinde dünyaya gelen Anton Pavloviç Çehov, tarihteki en büyük kısa öykü yazarlarından biridir. 1904 yılına gelindiğinde tüberkülozu ölümcül seviyeye gelmişti. 15 Temmuz 1904 tarihinde hayata gözlerini yumdu.
veya.
Çünkü.
Çünkü.
Bundan Böyle
Nedeniyle
veya.
Bu Yüzden.
Çünkü.
veya.
Çünkü.
Çünkü.
Bundan Böyle
Nedeniyle
veya.
Bu Yüzden.
Çünkü.
veya.
Çünkü.
Çünkü.
Bundan Böyle
veya.
Çünkü.
Çünkü.
Bundan Böyle
Nedeniyle
veya.
Bu Yüzden.
Çünkü.
Nedeniyle
veya.
Bu Yüzden.
Çünkü.